Vierdejaars studenten ArtEZ Muziektheater duiken in de wereld van angst en dwang

Zeven vierdejaars studenten ArtEZ Muziektheater hebben zich onlangs voor hun eindopdracht onder leiding van Kiki Jaski en Jan Groenteman (Groenteman & Vrouw) verdiept in de wereld van angst & dwang.
Er werd gegraven naar persoonlijke angsten, er werd gesproken met mensen die leiden aan een angststoornis en er werd uitgebreid research gedaan naar de wetenschappelijke kant. Met als resultaat de muzikale voorstelling NIETS TE VREZEN, die eind april zes keer werd opgevoerd in Arnhems Buitengebouw B30 van het ArtEZ Conservatorium.

Je deinst terug voor een voorbij razende auto, gaat je bed uit wanneer je twijfelt of de voordeur wel op slot zit en loopt met een grote boog om de verlaten rugzak op het perron. Angst is een oer-emotie die gezond verstand uitschakelt en het lichaam klaar maakt om te vluchten of te vechten. Je hartslag gaat omhoog, het bloed stroomt vanuit je hersenen naar je ledematen en je lichaam wil alle overbodige ballast kwijt (met andere woorden: je moet naar het toilet). Toen we nog regelmatig oog in oog stonden met een leeuw was dit nuttig.

Vandaag de dag zit deze oerdrift ons echter vaak in de weg. Hoe dat gebeurt en waar dat toe kan leiden, hebben de studenten willen verwoorden èn verbeelden. Spannend voor hen was vooral de uitvoering van 28 april, toen een aantal ervaringsdeskundigen van de ADF stichting in de zaal zat. Die waren eensgezind in hun oordeel:  krachtig en invoelbaar muziektheater. Om dat na zes optredens niet verloren te laten gaan, onderzoekt de ADF stichting de mogelijkheid om van de voorstelling een film te laten maken. 

Zoeken
X