Behandeling

De NHS heeft een samenwerkingsverband met geregistreerde therapeuten die veel ervaring hebben met behandeling van hyperventilatie-klachten.

Je kunt gebruik maken van dit therapeutenbestand.

Soorten therapie

Er zijn vele soorten therapie. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: problemen verminderen of opheffen. De manier waarop er wordt gepraat verschilt nogal: in sommige psychotherapieën praat men vooral over de achtergronden en het ontstaan van de problemen. In andere therapieën probeert men te ontdekken wat je eigenlijk zelf wilt, wanneer je je concentreert op je gevoelens. Cognitieve gedragstherapie werkt vooral met oefeningen waarin je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan.

Zelf aan de slag of op zoek naar een therapeut?

De ervaringsdeskundigen van de NHS kunnen je informeren welke behandelingen mogelijk zijn en wat het inhoudt.

Misschien gaat jouw voorkeur uit naar een zelfhulpmethode waarin je alles zelf in de hand hebt, misschien is het zo dat je juist graag hulp zou willen van een therapeut omdat je niet goed weet hoe je jouw klachten aan moet pakken en niet voldoende zelfdiscipline heeft om hiermee aan de slag te gaan.

Ook is het mogelijk dat jouw klachten zo serieus zijn dat je een dagbehandeling overweegt.

Hulp van de fysiotherapeut of oefentherapeut

Mensen die last hebben van paniek en hyperventilatie kunnen baat hebben bij een behandeling bij de fysiotherapeut. Ook de oefentherapeut Cesar/ Mensendieck kan hierin ondersteuning bieden.

De fysiotherapeut die daarnaast ook nog cognitief-gedragstherapeutische kennis heeft, kan de patient helpen met bepaalde oefeningen om over de angst heen te komen en klachten van hyperventilatie te verminderen.

Daarnaast kunnen behandelingen bij de fysiotherapeut of oefentherapeut nuttig zijn voor mensen die lichamelijke ziekten hebben zoals astma en COPD, die gepaard gaan met hyperventilatie.

 

Zoeken
X