Vermindering van angstklachten zonder oefeningen

Oproep voor een nieuw onderzoek met autonomie versterkende psychotherapie

Hebt u last van angstklachten en bent u ouder dan 18 jaar? Dan bent u misschien geïnteresseerd in het volgende onderzoek. We weten dat oefenen in angstwekkende situaties (exposure in vivo geheten) effectief kan zijn bij angststoornissen. Een probleem is echter dat deze behandeling niet altijd werkt en dat veel mensen het erg moeilijk vinden om de oefeningen uit te voeren.

Een oplossing kan een autonomie versterkende behandeling zijn. Het is een groepsbehandeling waarin u als persoon centraal staat, en niet, zoals bij vele andere behandelingen, uw klachten. Er wordt dus niet geoefend in angstwekkende situaties. Door de behandeling wordt de autonomie van mensen vergroot, waardoor angstklachten verminderen.

Autonomie is het je bewust zijn van, en kunnen opkomen voor, je eigen wensen en behoeften. Ook heeft het te maken met het kunnen aangaan en onderhouden van goede relaties met anderen. De autonomie versterkende behandeling wordt in groepsverband gegeven. De groep bestaat uit ongeveer 10 deelnemers. Er zijn 15 wekelijkse bijeenkomsten, die elk 2 uur duren.

In het onderzoek worden twee groepen met elkaar vergeleken. De helft van de mensen die met het onderzoek mee doet start met de autonomiegroep. De andere helft wordt niet behandeld gedurende deze 15 weken. Daarna zullen zij ook behandeld worden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door GGZ inGeest en de universiteit van Tilburg. De behandeling zal voorlopig alleen nog plaatsvinden in Amsterdam. De eerste groep zal half november starten. De daaropvolgende groepen zullen in 2013 starten.

Hebt u interesse?  Voor meer informatie of aanmeldingen kunt u contact opnemen met Mari-Lou de Roode, onderzoeksassistente bij GGz inGeest. E mail: autonomie@uvt.nl , of via het telefoonnummer 020-7884687, bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag. Wanneer niemand aanwezig is om de telefoon te beantwoorden kunt u het antwoordapparaat inspreken, dan wordt u zo snel mogelijk teruggebeld.

Zoeken
X