Kinderen leren omgaan met angst – Nieuw lespakket, Angst als vriend of vijand

Iedereen is wel eens bang.
Bang voor spinnen, bang voor de tandarts, bang voor SCHOOL.
Een beetje bang is niet erg, zelfs heel normaal en handig.
Maar wat nou als je vaak bang bent terwijl dat helemaal niet nodig is?

Ergens angst voor hebben is heel normaal en komt vaker voor dan je denkt. Eén op de vijf mensen heeft wel eens te maken gehad met serieuze angstklachten of een dwangstoornis. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Juist zij weten vaak niet wat ze hiermee aan moeten. De Angst Dwang en Fobie stichting lanceert daarom een lespakket voor de bovenbouw van de basisschool: ‘Angst als vriend of vijand’. Het helpt kinderen begrijpen wat angst is – het goede en het slechte –  en de lessen helpen ze op weg om met bange gevoelens om te gaan.

Het lespakket

Het ontworpen lespakket ‘Angst als vriend of vijand’ helpt kinderen op de basisschool angst te begrijpen en er mee om te gaan. Op een leuke, interactieve manier ervaren zij het verschil tussen goede angst (angst als vriend) en slechte angst (angst als vijand). Het 3 x 45 minuten lespakket stimuleert de leerlingen om zelf in actie te komen tegen kleine angsten, waardoor deze niet verergeren. Ook is er de mogelijkheid om kinderen met diepgewortelde angsten door te verwijzen naar professionele hulp.

Angstindeklas.nl

Door het lespakket heen loopt het verhaal STOER, dat de situatie van een normale basisschoolklas vertelt, die met elkaar uit proberen te zoeken wat angst is. Door vragen te beantwoorden, met elkaar angsten te delen en zelfs een Haiku te bedenken over angst, leren de leerlingen op interactieve wijze omgaan met dit begrip. Het lespakket bestaat uit een leerlingenboekje met opdrachten en het verhaal, een handleiding en de website www.angstindeklas.nl. Het lespakket is bedoeld voor groep 7 en 8 en is gratis, alleen de verzendkosten worden in rekening gebracht.

Angst in de klas is financieel mogelijk gemaakt door de Angst, Dwang en Fobie stichting, Stichting Marino Leer, Fonds Psychische Gezondheid en Stichting Voorzorg. Het lesmateriaal sluit aan bij enkele door het Ministerie van Onderwijs vastgestelde kerndoelen van het basisonderwijs.

Voor de middenbouw van de basisschool heeft de ADF stichting de website www.bibbers.nl ontwikkeld, een leuke site die spelenderwijs leerlingen tips geeft om met angst om te gaan. 

Zoeken
X