Deelnemers gezocht voor CBD studie naar sociale angst en paniekklachten

Vergroot cannabidiol voorafgaand aan exposurebehandeling het behandeleffect bij sociale angst en paniekstoornis met agorafobie?
Meestal werkt exposuretherapie (al dan niet in combinatie met psychofarmaca) redelijk in de behandeling van sociale angst en paniekstoornissen, maar bij een deel van de patiënten is deze behandeling helaas onvoldoende werkzaam. Daarom hebben we bij Altrecht (Utrecht) en GGZ inGeest (Amsterdam) en UMCG (Groningen) een behandelstudie gestart waarbij we voorafgaand aan een aantal exposuresessies cannabidiol geven, om na te gaan of dit het behandeleffect kan vergroten bij agorafobie en sociale fobie.

Cannabidiol
Cannabidiol is een bestanddeel van de Cannabis sativa plant. Cannabidiol is echter niet het bekende bestanddeel van cannabis, THC, en veroorzaakt geen hallucinaties, geen gevoelens van ‘high’, ‘stoned’ of euforie en heeft geen verslavende werking. Onderzoek tot nog toe duidt er op dat cannabidiol een kalmerend en angstremmend effect heeft. Tot op heden zijn in het gebruik geen bijwerkingen gerapporteerd. De cannabidiol die in het huidige onderzoek wordt gebruikt is niet afkomstig van de plant, maar gemaakt in een laboratorium. De cannabidiol zit in een capsule om in te nemen. We vragen u om telkens 2 uur voorafgaand aan de exposure sessie een capsule in te nemen.

De behandeling voor uw fobische klachten
De behandeling bestaat uit standaard exposure therapie dat volgens de richtlijnen wordt aangeboden. Op basis van loting krijgt de ene helft van de patiënten gedurende 8 weken voorafgaand aan de exposure behandeling een tablet cannabidiol en de andere helft een capsule zonder werkzame stof. De behandelaars, onderzoekers en patiënten weten niet wie welke tablet krijgt.

Wat kunt u verwachten van het onderzoek?
Het onderzoek bestaat uit twee onderzoeksmetingen voor en na de behandeling met o.a. een computertaak en bloed afname. Verder zullen we u vragen om na 3 en 6 maanden een aantal vragenlijsten op de computer in te vullen.

Voor wie? Het onderzoek is bedoeld voor mensen met een sociale fobie of een paniekstoornis met agorafobie.
Waarom meedoen? Door mee te doen aan dit onderzoek helpt u de behandelingen voor mensen met fobieën te verbeteren.
Interesse? Wilt u meedoen aan het onderzoek? Of twijfelt u of u geschikt bent of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Febe van Eck-van der Flier via cbd@onderzoek.io of 0634852440.

Zoeken
X