Ouders en partners

Uit onderzoek is bekend dat een angststoornis van een familielid een grote impact kan hebben op de overige gezinsleden. Heeft diegene last van dwang, dan is het in 90 % van de gevallen zo dat gezinsleden “meedwangen”. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je doet altijd de boodschappen omdat je partner niet durft om de straat op te gaan.
  • Je staat vaak lang te wachten om ergens heen te gaan totdat je partner of kind klaar is met controlerituelen.
  • Je bedenkt smoezen voor de buitenwereld waarom jullie niet op visite komen of mensen thuis uitnodigen.
  • Je koopt liters shampoo omdat je kind bij elke douchebeurt een nieuwe fles wil gebruiken.

Deze training van 5 bijeenkomsten is bedoeld voor naasten van mensen met angst en/of dwang. Als naaste kun je ouder zijn, partner, (volwassen) kind, broer of zus zijn. In deze bijeenkomsten leer je inzien hoe het komt dat je meedoet aan het vermijden en meedwangen. Dat je hier zelfs in vastzit.
Je zult merken dat je zelfs het denken van de angst en dwang gedeeltelijk hebt overgenomen. Hierdoor ben jij er misschien ook van overtuigd dat het in jouw situatie heel moeilijk is om iets te veranderen.
Het onderwerp van gesprek tijdens de training ben je zelf. Je gaat hier niet leren hoe je je gezinslid beter kunt maken. Daar heeft hij of zij therapie voor nodig.
Je gaat leren hoe jij met jezelf kunt omgaan in het contact met je gezinslid. En je leert hoe jij de angst en dwang kunt loslaten. Dit door middel van diverse praktische oefeningen. Daarbij is het samen zijn met lotgenoten en begrepen worden heel fijn.

Trainer Thea van Bodegraven:

“Zelf ben ik ervaringsdeskundige als naaste. Ik ben partner en ouder van twee gezinsleden met angst en dwang. Pas na 18 jaar meedwangen en vermijden ontdekte ik dat de verandering bij mij moest beginnen. Dit blijkt zo goed te werken dat ik van de begeleiding van naasten mijn werk heb gemaakt in mijn praktijk Sterk in Eigen Kracht.
De angst en dwang is nog steeds onderdeel van mijn gezin. Maar wij laten het niet meer leidend zijn. En dat heb ik voor een groot deel mogelijk gemaakt door uit het meedwangen en vermijden te stappen.
Als ik het kan, dan kun jij het ook!”

Wanneer?
Bij voldoende deelnemers start er in het voorjaar weer een training Ouders en Partners.

Waar?
NHS stichting, Hoofdstraat 122, 3972 LD Driebergen

Kosten?
Ben je al vriend van NHS:
€ 150 voor één persoon
€ 250 voor twee personen

(Nog) geen Vriend:
€ 200 voor één persoon
€ 300 voor twee personen

Tip! Een deel van de kosten wordt misschien vanuit je (aanvullende) zorgverzekering vergoed. Ga dit na bij jouw verzekeraar.

Aanmelden?
Inschrijven en betalen kan via onderstaande inschrijfformulieren. Of mail naar trainingen@hyperventilatiestichting.nl

 

Weekblad Margriet interviewde onlangs één van onze begeleiders/ ervaringsdeskundigen, Thea van Bodegraven over hoe zij omgaat met de angst- en dwangstoornis van zowel haar man als zoon. Lees hier haar verhaal  Margriet 54-Interview Thea
Zoeken
X